Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/adpbk/domains/pijnbijkanker.nl/private_html/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/adpbk/domains/pijnbijkanker.nl/private_html/includes/common.inc).

Etiologie

Tumorcellen die doorgroeien in organen en botten geven weefselbeschadiging en prikkelen nociceptoren (zenuwuiteinden) die via zenuwbanen (A - en C-vezels) worden voortgeleid naar ruggenmerg en hersenen. Op het niveau van het ruggenmerg vindt versterking of remming van de binnenkomende prikkels plaats en wordt het sympathische zenuwstelsel gestimuleerd (tachycardie, verhoogde bloeddruk, verhoogde spierspanning). In de hersenen wordt naast de sensibele hersenschors ook het limbische systeem geprikkeld, waardoor emoties als angst worden versterkt. Zenuwvezels in het wondgebied die beschadigd zijn geven verandering in het perifere en het centrale zenuwstelsel (neuropathische pijn). Er ontstaat een verhoogde gevoeligheid van (niet-)pijnlijke stimulaties. De huid wordt extra gevoelig voor aanraking (dysesthesie) of voor een lichte pijnprikkel (hyperpathie), ook wel perifere sensitisatie genoemd. Bij aanhoudende pijnprikkels vindt ook op ruggenmergniveau verandering plaats met een toename in prikkelbaarheid (centrale sensitisatie).

Behandelaar.PijnBijKanker.nl ©2012    -    info@pijnbijkanker.nl    -    colofon    -    disclaimer    -    privacy    -    online by: reloadmedia.com

Stichting Pain Research Delft    TEVA    Therabel