Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/adpbk/domains/pijnbijkanker.nl/private_html/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/adpbk/domains/pijnbijkanker.nl/private_html/includes/common.inc).

Opioïden

Orale immediate release-opioïden (IR opioïden) worden het meest toegepast. Morfine, oxycodon en hydromorfon zijn in verschillende toedieningsvormen oraal toepasbaar. Deze middelen zijn hydrofiel en hebben een hoog first-pass effect. Gemiddeld treedt het analgetisch effect op na 30-40 minuten en houdt het 4 uur aan. Bij een spontane doorbraakpijn met een abrupt begin zullen deze opioïden niet effectief zijn. Het analgetisch effect treedt in als de piek al dalende is. Als de doorbraakpijn voorspelbaar is (gaan bewegen, wassen), langzaam begint en langer aanhoudt, zijn de hydrofiele opioïden wel effectief, mits zij 30-45 minuten vooraf ingenomen worden.

Er is geen duidelijkheid over de meest effectieve dosis voor de behandeling van doorbraakpijn. Bestaande richtlijnen geven het advies om de rescuemedicatie op 10-15% van de dagdosis in te stellen. Omdat de oorzaak, intensiteit en duur van doorbraakpijn variëren zal ook de effectieve dosis variëren. Evaluatie en zo nodig aanpassing is noodzakelijk.

Methadon heeft een snellere inwerking, maar een lange halfwaardetijd, met risico op accumulatie en intoxicatie. Geadviseerd wordt methadon als tweede keus in te zetten door een arts met klinische ervaring met dit middel.

Bij een karakteristieke doorbraakpijn van 30 minuten met een acuut begin en een snelle piek zal een oraal hydrofiel opioïd pas analgetisch effectief zijn na de spontane afname van de pijn en daardoor alsnog een grotere kans op bijwerkingen geven. Andere toedieningswegen blijken een beter en sneller effect te kunnen geven.

Behandelaar.PijnBijKanker.nl ©2012    -    info@pijnbijkanker.nl    -    colofon    -    disclaimer    -    privacy    -    online by: reloadmedia.com

Stichting Pain Research Delft    TEVA    Therabel