Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/adpbk/domains/pijnbijkanker.nl/private_html/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /home/adpbk/domains/pijnbijkanker.nl/private_html/includes/common.inc).

Nociceptieve pijn

Nociceptieve pijn is pijn als gevolg van weefselbeschadiging van tumorcellen die doorgroeien in organen en botten. De pijnprikkels worden doorgegeven via een intact zenuwstelsel.

Twee vormen van nociceptieve pijn:

  • Somatische pijn
    Pijn vanuit de botten, spieren, gewrichten en huid. Deze pijn is meestal scherp, stekend of kloppend van karakter en is goed lokaliseerbaar.
     
  • Viscerale pijn
    Pijn vanuit de organen (thorax, abdomen). Door groei van de tumorcellen komen o.a. de kapsels van de organen onder een verhoogde spanning te staan. De pijn is dan stekend en diffuus van karakter. Pijn als gevolg van obstructie van een hol orgaan is meestal knagend en krampend en moeilijk aan te wijzen. De pijn kan ook “referred” zijn, bijvoorbeeld levermetastasen die als pijn tot uiting komen in de schouder.

Behandelaar.PijnBijKanker.nl ©2012    -    info@pijnbijkanker.nl    -    colofon    -    disclaimer    -    privacy    -    online by: reloadmedia.com

Stichting Pain Research Delft    TEVA    Therabel